nr 2/2020 ... z cyklu "Co niedzielę o suplach."

Dzisiaj trochę o maśle z orzechów nerkowca. W zasadzie bardziej o samym nerkowcu, bo w naszym sklepie staramy się, aby wszystkie produkty były jak najlepsze jakościowo i nie sprzedajemy maseł z dodatkiem cukru czy oleju palmowego. Dlatego też, w naszym przypadku masło orzechowe równa się sam orzech.

Co prawda właściwości maseł orzechowych od różnych producentów różnią się od siebie minimalnie smakiem czy konsystencją na przykład ze względu na odmianę orzecha czy stopień przemienienia, to jednak 100% masło orzechowe to po prostu sam zmielony orzech. Dlatego nie ma co się rozwodzić nad konkretnym produktem, a trzeba powiedzieć kilka słów po prostu po orzechach nerkowca.

Do niedawna powszechne było nazywanie tego typu produktów masłami orzechowymi. Zgodnie z nowymi przepisami Unii Europejskiej większość producentów nie może tak nazywać swoich produktów. Nazwa masło musi być zarezerwowana dla produktów odzwierzęcych, konkretnie dla masła pochodzącego z mleka ssaków.

Dlatego Większość producentów szuka nowej nazwy dla tego typu produktów i tak powstają kremy orzechowe czy jakieś inne wariacje słowne. Dlatego szukając tego typu produktów trzeba się trochę pogimnastykować wpisując w wyszukiwarki internetowe różne kombinacje słów. Nawiasem mówiąc ten przepis dotyczy również na przykład mleka, dlatego mleka roślinne nie nazywają się już w tej chwili mlekami, a na przykład napojami.

Orzech nerkowca to inaczej Nanercz zachodni lub Nerkowiec zachodni. Orzechowce te pochodzą z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej. Występują także w Indiach i Wietnamie, choć rosnące tam odmiany są mniej cenione. Są po prostu mniejsze i mniej słodkie. Nerkowce nazwę swą zawdzięczają kształtowi przypominającemu ludzką nerkę.

Poza orzechami ludzie wykorzystują olejki z nerkowców. Pozyskiwane są z łupiny i mają właściwości dezynfekujące. Z kolei z liści tego wysokiego (6-7m) drzewa pozyskiwany jest ekstrakt, który występuje w pastach do zębów i ma właściwości odkażające.

W składzie tych słodkich orzechów znajdziemy naprawdę dużą ilość białka - ponad 20%. Co ważne, mimo że jest to białko roślinne, to jednak białka z orzechów uchodzą za najbardziej wartościowe biologicznie. Z kolei około połowę składu orzechów nerkowca stanowią tłuszcze.

Znajdziemy tu bogactwo jedno i wielonienasyconych tłuszczów wśród nich na przykład sporo omega 3 tak pożądanej i często suplementowanej. Znajdziemy także bogactwo witamin i minerałów, wśród których w których prym wiedzie magnez, potas, fosfor i wapń. W składzie nerkowca znajdziemy też odrobinę naturalnie występującego cukru a także błonnika pokarmowego.

Kremy do smarowania

Orzech nerkowca to inaczej Nanercz zachodni lub Nerkowiec zachodni. Orzechowce te pochodzą z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej. Występują także w Indiach i Wietnamie, choć rosnące tam odmiany są mniej cenione. Są po prostu mniejsze i mniej słodkie. Nerkowce nazwę swą zawdzięczają kształtowi przypominającemu ludzką nerkę.

Poza orzechami ludzie wykorzystują olejki z nerkowców. Pozyskiwane są z łupiny i mają właściwości dezynfekujące. Z kolei z liści tego wysokiego (6-7m) drzewa pozyskiwany jest ekstrakt, który występuje w pastach do zębów i ma właściwości odkażające.

W składzie tych słodkich orzechów znajdziemy naprawdę dużą ilość białka - ponad 20%. Co ważne, mimo że jest to białko roślinne, to jednak białka z orzechów uchodzą za najbardziej wartościowe biologicznie. Z kolei około połowę składu orzechów nerkowca stanowią tłuszcze.

Znajdziemy tu bogactwo jedno i wielonienasyconych tłuszczów wśród nich na przykład sporo omega 3 tak pożądanej i często suplementowanej. Znajdziemy także bogactwo witamin i minerałów, wśród których w których prym wiedzie magnez, potas, fosfor i wapń. W składzie nerkowca znajdziemy też odrobinę naturalnie występującego cukru a także błonnika pokarmowego.

Są badania dowodzące, że orzechy nerkowca mają pozytywny wpływ na zapobieganie cukrzycy typu 2, poprzez poprawienie naszej wrażliwości insulinowej. Dzięki temu, a także bardzo niskiemu indeksowi gimnicznemu (IG=15) są znakomitą przekąską dla diabetyków. Jako bardzo dobre źródło wysoko jakościowego białka orzechy nerkowca są bardzo cenione przez wegan i wegetarian, szczególnie tych aktywnych fizycznie.

Na koniec ciekawostki dotyczące orzecha nerkowca.       

Czy wiecie jak wygląda orzech nerkowca gdy jeszcze rośnie na drzewie? Gdy ja pierwszy raz zobaczyłem zdjęcie byłem w niemałym szoku. Zerknijcie na zdjęcie.

z czego się robi masło orzechowe

Czy wiecie, że orzech nerkowca jest bardzo bliskim kuzynem mango? A przecież mango kojarzy nam się jednoznacznie z owocem, gdy orzech nerkowca jest orzechem. To jednak jedna rodzina - rodzina nanerczowatych.