Potrójne surowe brownie paleo

Tym razem pomyślałem, że skoro mam w swoim repertuarze brownie wegańskie, to stąd już naprawdę blisko do wersji nie wymagającej pieczenia, a więc mojej ulubionej wersji deserów ????

Myślę, że zdjęcie mówi więcej niż słowa – ale wyjaśnię Wam jeszcze na czym polega potrójna „czekoladowość” brownie ???? Dwie warstwy właściwego brownie – przełożone dżemem truskawkowym. Polewa z gorzkiej czekolady. Posypka z pokruszonych kawałków gorzkiej czekolady. Czyli potrójnie czekoladowe brownie.

Przechodzimy do roboty, bo szkoda czasu, kiedy można go wykorzystać na przygotowanie brownie ????????????‍♂️

brownie na surowo

Składniki:

  • 200g nerkowców
  • 200g mąki migdałowej
  • 75g kakao
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1-3 łyżek napoju migdałowego
  • szczypta soli
  • domowy dżem lub dżem 100% owoców – z truskawek
  • 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 90%
  • łyżka oleju kokosowego

Wykonanie:

  1. Nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin.
  2. Odsączone orzechy dodajemy do kielicha blendera. Dolewamy syropu klonowego i blendujemy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
  3. W dużej misce, mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki kakao, mąkę migdałową i sól. Gdy całość dokładnie wymieszamy dodajemy zblendowane nerkowce. Mieszamy do pełnego wymieszania, w razie potrzeby dodajemy po łyżce napoju migdałowego. Pod koniec polecam wyrabiać „ciasto” dłońmi.
  4. Masę na brownie dzielimy na dwie równe części.
  5. Szklany prostokątny pojemnik wykładamy papierem do pieczenia. Spód pojemnika, palcami, wykładamy pierwszą częścią brownie.
  6. Następnie smarujemy ją naszym truskawkowym dżemem, tak by jedynie przy bokach pojemnika zostawić brownie bez dżemu.
  7. Drugą warstwę brownie rozgniatamy w dłoniach tworząc coś w rodzaju prostokątnego placka, którym przykrywamy pierwszą warstwę brownie pokrytą dżemem. Najpierw sklejamy boki, a później delikatnie dociskamy środek.
  8. Gdy mamy już nasze dwuwarstwowe brownie – wkładamy je do lodówki, a my zabieramy się do rozpuszczenia gorzkiej czekolady.
  9. W mały rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, a następnie dodajemy pokruszoną gorzką czekoladę (zostawiając 2 duże kostki gorzkiej czekolady na posypkę). Na małym ogniu, cały czas mieszając, rozpuszczamy czekoladę.
  10. Gdy czekolada się rozpuści, wyciągamy brownie z lodówki i polewamy je – tworząc polewę z gorzkiej czekolady.
  11. 2 kostki czekolady siekamy na mniejsze kawałki. Układamy je na wierzchu czekoladowej polewy naszego brownie.
  12. Brownie wędruje do lodówki na dodatkowe 20-30 minut i jest gotowe do serwowania.

PROTIP#1 – jeśli chcecie przypilnować by deser był wegański, sprawdźcie koniecznie skład gorzkiej czekolady.

PROTIP#2 – jeśli zależy Wam na pełnej kontroli „białego” cukru – czekoladową polewę wykonajcie sami ???? Najprostszy przepis to po połowie szklanki roztopionego oleju kokosowego i kakao, ćwiartka szklanki syropu klonowego lub kilka kropel płynnej stevii oraz szczypta soli. Całość mieszamy w rondelku tak jak gorzką czekoladę ????

Smacznego!

Paleoszef.