Trec Soy Protein Isolate 750 g
- Izolat protein sojowych jako cenne źródło pełnowartościowego białka;
- Odpowiednia dla wegan i wegetarian.
Bezpłatna wysyłka przy zamówieniach powyżej 250 zł
Dobierzemy produkty zgodnie z Twoimi potrzebami!
W naszym sklepie jest ponad 15 000 produktów
Informacja żywieniowa
Trec Soy Protein Isolate 650g
Smak: Brak
Jedna porcja: 30g
Ilość porcji w opakowaniu: 21 porcji
Wartość energetyczna 110 Kcal % RWS*
Białko | 25,6 g | |
---|---|---|
Węglowodany | 1,22 g | |
w tym cukry | 0,45 g | |
Całkowita zawartość tłuszczu | 0,34 g | |
Tłuszcze nasycone | 0,03 g | |
Sól | 0,02 g | |
Izolat Białka Serwatkowego | 28,44 g |
Wartość energetyczna 368 Kcal
Białko | 85,33 g | |
---|---|---|
Węglowodany | 4,07 g | |
w tym cukry | 1,52 g | |
Całkowita zawartość tłuszczu | 1,33 g | |
Tłuszcze nasycone | 0,1 g | |
Sól | 0,07 g | |
Izolat Białka Serwatkowego | 94,8 mg |
Składniki: Izolat białka sojowego (94,8%); kakao w proszku dla smaku czekoladowego; aromaty; fruktoza; substancje słodzące – cyklaminian sodu, sacharynian sodu, sukraloza; barwnik dla smaku waniliowego – beta-karoten.
* RWS - referencyjne wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
OPIS SOY PROTEIN ISOLATE
SOY PROTEIN ISOLATE to odżywka wysokobiałkowa zawierająca izolat protein sojowych. To cenne źródło pełnowartościowego białka, charakteryzujące się niską zawartością węglowodanów, tłuszczu i cholesterolu. Pomimo swojego roślinnego pochodzenia proteiny wyizolowane z soi posiadają właściwości bardzo zbliżone do popularniejszych białek zwierzęcych.
SOY PROTEIN ISOLATE zawiera białko, które przyczynia się do utrzymania masy mięśniowej. Preparat polecany jest jako uzupełnienie białka w codziennej diecie u osób aktywnych fizycznie i sportowców.
SOY PROTEIN ISOLATE - ZBILANSOWANE BIAŁKO SOJOWE DLA WEGETARIAN I NIE TYLKO
Białko sojowe jako zdrowa i wartościowa alternatywa białkowa
Soja to roślina stanowiąca bogate źródło białka, zawierająca ponad 30 g protein w 100g. Takim zagęszczeniem białka nie mogą poszczycić się nawet popularne mięsa (filet z piersi kurczaka dostarcza około 22 g białka). Z tego względu białko sojowe stanowi chętnie wykorzystywany komponent białkowy w przemyśle spożywczym. Z substratu sojowego pozyskiwane są, podobnie jak w przypadku białek serwatkowych, koncentraty oraz izolaty białkowe. Izolat białka sojowego, będący kluczowym składnikiem SOY PROTEIN ISOLATE, to czystsza forma białka jak koncentrat, zawierająca mniej niepotrzebnych składników tj. węglowodany i tłuszcze, charakteryzująca się stężeniem białka ponad 90%. 100 g białko sojowego od Trec Nutrition zawiera aż 85 g czystych protein przy zawartości 1 g tłuszczu i 4 g węglowodanów. To są parametry naprawdę wysokiej klasy odżywki białkowej.
Wyjątkowy skład aminokwasowy białka sojowego
Soja to białko roślinne o szczególnych właściwościach. Wiele roślinnych białek wykazuje deficyty aminokwasów z grupy egzogennych, czyli grupy aminokwasów, których organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować. Białko sojowe, które jest podstawą produktu SOY PROTEIN ISOLATE, zawiera wszystkie 8 aminokwasów egzogennych. Deficyt któregokolwiek z tych aminokwasów powoduje, że białko nie jest w stanie przyswoić się w pełnym wymiarze. Białkowe sojowe od Trec Nutrition wyposażone jest we wszystkie kluczowe aminokwasy, dzięki czemu białko może być maksymalnie zabsorbowane. Poza tym, że białko sojowe zawiera wszystkie aminokwasy z grupy egzogennych, charakteryzuje się także wysokim stężeniem aminowkasów rozgałęzionych (BCAA). Na tym polu w niczym nie ustępuje wręcz białkom mleka. Na tym jednak nie koniec atutów białka sojowego.
SOY PROTEIN ISOLATE charakteryzuje się wysoką zawartością argininy i glutaminy
Gdy analizowano skład aminokwasowy białka sojowego, wyszedł na jaw zadziwiający fakt. To roślinne białko wykazuje wyższą, w porównaniu z kazeiną i białkami serwatkowymi, zawartość dwóch ważnych aminokwasów: glutaminy i argininy. Mając na uwadze względy fizjologiczne, z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że są to dwa najbardziej zapracowane aminokwasy w ustroju, szczególnie w przypadku osoby aktywnej fizycznie. Glutamina, występująca w dużym stężeniu w białku sojowym od Trec, odpowiada za dodatni bilans azotowy będący podstawą wystąpienia anabolizmu mięśniowego. Jest tak ważnym aminokwasem, że organizm w sytuacji jego braku będzie rozkładał wszystkie inne aminokwasy w celu uzyskania pożądanego poziomu glutaminy. Źródło:
- NBJ’s Sports Nutrition and Weight Loss Report 2007-2008. Nutrition Business Journal. Boulder CO. New Hope Natural Media, January 2008.
- Paul GL. The rationale for consuming protein blends in sports nutrition. J Am Coll Nutr. 2009 Aug;28 Suppl:464S-472S. Review.
- Boirie Y, Dangin M, Gachon P, Vasson MP, Maubois JL, Beaufrère B. Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion. Proc Natl Acad Sci U S A. 1997 Dec 23;94(26):14930-5.
Arginina, w którą zasobne jest białko sojowe, jest tak istotnym aminokwasem, że w sytuacji wyłączenia go z diety dziecka, hamuje procesy wzrostowe organizmu. Arginina jest niezbędna do produkcji kreatyny, odgrywającej kluczową rolę w energetyce komórkowej, stanowi nieodzowne ogniwo cyklu mocznikowego, jest jedynym substratem do produkcji pompującej molekuły, jaką jest tlenek azotu (NO).Stosując SOY PROTEIN ISOLATE możesz być pewien, że wyposażasz swój organizm w większą dawkę tych kluczowych aminokwasów, które są tak istotne dla budowania czystej masy mięśniowej, siły i zachowania ogólnego zdrowia.
SOY PROTEIN ISOLATE dobre dla każdego, szczególnie dla wegetarian oraz osób z nietolerancją laktozy
Białko sojowe to doskonałe rozwiązanie dla osób będących na różnych odmianach diet wegetariańskich. Spośród różnych źródeł białka zalecanych w tego typu dietach, białko sojowe wypada najlepiej w rankingu PDCAAS (Protein Digestibiity – Corrected Amino Acid Scoring) oceniającym jakość białka na podstawie składu aminokwasowego i jego strawności. PDCAAS to metoda oceniania wartości białka uznana przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia). Źródło: https://dare2makeachoice.wordpress.com/2014/05/29/nutriplus-protein-wonder/
Białko sojowe to także rekomendowane źródło protein dla osób z nietolerancją cukru mlecznego – laktozy. Mimo, że koncentraty białek mlecznych są niemalże pozbawione tego uczulającego składnika, to zawsze występuje ryzyko, że jakaś minimalna ilość mogła pozostać w finalnym produkcie białkowym. W przypadku SOY PROTEIN ISOLATE nie ma takiej możliwości, gdyż naturalnie roślina ta nie zawiera laktozy.
Zalety produktu SOY PROTEIN ISOLATE:
- Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, przez co stanowi łatwo i dobrze absorbowane białko;
- Charakteryzuje się wysoką zawartością BCAA;
- Wysoka zawartość glutaminy i argininy (wyższa jak w WPC!);
- Doskonałe białko dla wegetarian;
- Pozbawione uczulającej i wywołującej dyskomfort trawienny laktozy.
Żródło: http://www.precisionnutrition.com/whey-vs-casein
- Effects of soy protein on renal function and proteinuria in patients with type 2 diabetes Am J Clin Nutr 1998 68:6 1347S-1353S (http://ajcn.nutrition.org/content/68/6/1347S.full.pdf )- Aleksandra Zagrodna (Kopeć). Anna Książek. Małgorzata Słowińska - Lisowska. An assessment of diet among high – rank professional judo athletes. Journal of combat sports and martial arts 12/2014- http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0309174002001870
WARTOŚĆ ODŻYWCZA | ||||||
%RWS* | %RWS** | %RWS*** | ||||
Wartość energetyczna | 1562 kJ 368 kcal |
18% | 1405 kJ 331 kcal |
17% | 469 kJ 110 kcal |
6% |
Tłuszcz | 1,13 g | 2% | 1,02 g | 1% | 0,34 g | 0% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,10 g | 1% | 0,09 g | 0% | 0,03 g | 0% |
Węglowodany | 4,07 g | 2% | 3,66 g | 1% | 1,22 g | 0% |
w tym cukry | 1,52 g | 2% | 1,36 g | 2% | 0,45 g | 1% |
Białko | 85,33 g | 171% | 76,80 g | 154% | 25,60 g | 51% |
Sól | 0,07 g | 1% | 0,06 g | 1% | 0,02 g | 0% |
SKŁADNIKI AKTYWNE | ||||||
Izolat Białka Serwatkowego | 94,80 g | 85,32 g | 28,44 g |