Odżywki białkowe

Odżywki białkowe. Większość producentów używa nazewnictwa angielskojęzycznego, toteż zamieszczamy krótki słowniczek angielsko polski i wyjaśnienie skrótów najczęściej używanych na opakowaniach i w opisach odżywek białkowych.

Aktywne filtry

Megabol Biovit 80 2100g
  • Obniżka / -13,61 zł
Available
Mieszanka białek

Megabol Biovit 80 2100g

Megabol
OS64
69,99 zł 83,60 zł
Oh Yeah! 85g
Available
Batony proteinowe

Oh Yeah! 85g

ISS Research
OS74
11,89 zł

Protein - Białko. Taki napis nie pozostawia wątpliwości, że mamy do czynienia właśnie z odżywką białkową. Whey - Serwatka. Tu również sprawa jest prosta. Whey oznacza, że białko jest pochodzenia serwatkowego. Isolate - Izolat. W skrócie - najczystsza forma białka. Hydrolysate - Hydrolizat. Białko hydrolizowane, czyli rozbite już na pojedyncze aminokwasy. Białko najszybciej przyswajalne i najłatwiej strawne. Concentrate - Koncentrat. Najczęściej spotykana forma odżywki białkowej. Z powyższych słów powstają skróty takie jak: WPI - Whey Protein Isolate - Izolat białka serwatkowego. WPH - Whey Protein Hydrolysate - Hydrolizat białka serwatkowego. WPC - Whey Protein Concentrate - Koncentrat białka serwatkowego. Oprócz powyższych często spotykamy białka kazeinowe (Casein), wołowe (Beef), jajeczne (Egg), sojowe (Soy), z grochu (Pea), wegetariańskie (Vege, Vegetarian), wegańskie (Vegan), z łososia (Salamon), czy z kurczaka (Chicken). Często spotykane jest też połączenie dwóch, trzech, lub nawet większej form białka. Na przekład mieszanka białek serwatkowych w formie koncentratu z domieszką "czystszego" izolatu i "szybszego" hydrolizatu. Odżywki białkowe to jedne z najbardziej naturalnych suplementów. To po prostu łatwy i szybki w użyciu zamiennik białkowej części posiłku. Odżywki białkowe są najczęściej stosowane po treningu. Dzięki formie płynnej i minimalnej zawartości tłuszczu bardzo szybko się przyswajają, dzięki użytym aromatom i substancjom smakowym bywają bardzo smaczne. Często są miksowane z owocami. Wiele osób używa też tego typu odżywek jako uzupełnienie ubogiego w białko posiłku, robiąc sobie na odżywce białkowej z wodą lub mlekiem na przykład owsiankę. Odżywki białkowe świetnie sprawdzają się też jako dodatek do ciast i deserów. Dzięki swojej pudrowej konsystencji i dobrej rozpuszczalności w praktycznie każdej cieczy, łatwo je zmieszać z mąką, kremem, czy twarogiem. Zdecydowana większość odżywek na rynku, to białka serwatkowe, czyli te uzyskiwane z serwatki mleka. Coraz większy udział w rynku mają odżywki oparte na białku roślinnym. Trzeba jednak pamiętać, że mogą mieć dużo słabszy aminogram i nie być równie smaczne co białka serwatkowe. Kiepski smak to często domena białek pochodzenia bezpośrednio zwierzęcego, czyli białek wołowych, czy z kurczaka.