Olimp Gold Beef-Pro Plasma Mega Tabs 300 tabl.
Bezpłatna wysyłka przy zamówieniach powyżej 250 zł
Dobierzemy produkty zgodnie z Twoimi potrzebami!
W naszym sklepie jest ponad 15 000 produktów
Informacja żywieniowa
Olimp Gold Beef-Pro Plasma 300 tab.
Jedna porcja: 4 tabl.
Ilość porcji w opakowaniu:75 porcji
Wartość energetyczna 81,1 kJ/19,4 kcal% RWS*
Białko | 3,9g | |
---|---|---|
Węglowodany | <0,5g | |
w tym cukry | <0,5g | |
Tłuszcz | <0,5g | |
Tłuszcze nasycone | <0,2g | |
Błonnik | 0g | |
Sól | 0,86g | |
L-leucyna | 366 mg | |
L-walina | 223 mg | |
L-izoleucyna | 92 mg | |
L-alanina | 217 mg | |
L-arginina | 235 mg | |
L-fenyloalanina | 200 mg | |
L-lizyna | 372 mg | |
Kwas L-asparaginowy | 469 mg | |
L-cysteina | 109 mg | |
Kwas L-glutaminowy | 572 mg | |
Glicyna | 160 mg | |
L-histydyna | 109 mg | |
L-metionina | 34 mg | |
L-prolina | 229 mg | |
L-seryna | 332 mg | |
L-treonina | 292 mg | |
L-tryptofan | 69 mg | |
L-tyrozyna | 217 mg |
Wartość energetyczna 162 kJ/38,8 kcal % RWS*
Białko | 5,8g | |
---|---|---|
Węglowodany | <0,5g | |
w tym cukry | <0,5g | |
Tłuszcz | <0,5g | |
Tłuszcze nasycone | 0,4g | |
Błonnik | 0g | |
Sól | 1,3g | |
L-leucyna | 549 mg | |
L-walina | 335 mg | |
L-izoleucyna | 137 mg | |
L-alanina | 326 mg | |
L-arginina | 352 mg | |
L-fenyloalanina | 300 mg | |
L-lizyna | 558 mg | |
Kwas L-asparaginowy | 704 mg | |
L-cysteina | 163 mg | |
Kwas L-glutaminowy | 858 mg | |
Glicyna | 240 mg | |
L-histydyna | 163 mg | |
L-metionina | 51 mg | |
L-prolina | 343 mg | |
L-seryna | 498 mg | |
L-treonina | 438 mg | |
L-tryptofan | 103 mg | |
L-tyrozyna | 326 mg |
Składniki: 75% białko plazmy krwi wołowej, substancja wypełniająca – węglan wapnia; substancje przeciwzbryląjące – dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych; substancje glazurujące – alkohol poliwinylowy (PVA), glikol polietylenowy, talk.
* RWS - referencyjne wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
TO NIE JEST KOLEJNY PRODUKT AMINOKWASOWY!
Aby to zrozumieć musisz uświadomić sobie, iż każda aktywność fizyczna może mieć wpływ na funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Udowodniono, iż poziom komórek odpornościowych we krwi obwodowej po wysiłku ulega znacznemu spadkowi i wraca do normy dopiero około 24 godziny od zakończenia treningu. Obniżona zostaje również produkcja przeciwciał (głównie klasa IgA) która jest podstawową funkcją ochronną układu odpornościowego śluzówki (nie tylko jelit, ale i jamy ustnej), stanowiąc pierwszą linię obrony przed patogenami. Obniżenie poziomu sekrecji tych immunoglobulin powoduje zwiększenie zdolności drobnoustrojów chorobotwórczych do adhezji (przywierania) do nabłonka jelitowego, wzrostem jego przepuszczalności, a w konsekwencji również zwiększeniem ryzyka przenikania patogenów poprzez ścianę jelita. W ten sposób bariera jelitowa traci jedną ze swych podstawowych funkcji (niekontrolowane zwiększenie przepuszczalności i brak wybiórczości), niejako otwierając organizm na ekspansję patogenów i ich toksyn, co w skrajnych przypadkach skutkować może wystąpieniem zespołu niewydolności wielonarządowej. W tak zaburzonej homeostazie organizmu nie może być mowy o skutecznej regeneracji po treningowej.
W grupie maratończyków analizowano po wysiłku poziom jednej z toksyn bakteryjnych i okazał się on w 80% przypadków przekraczać górny dopuszczalny limit. Dla 2% osób, w co trudno uwierzyć, był on powyżej poziomu uznawanego za śmiertelny(1). Analogię wyników odnajdujemy w badaniach realizowanych na grupie ultra triatlonistów, u których poziom tej samej endotoksyny wzrósł ponad 4-krotnie po zakończonym wyścigu. Jednocześnie odnotowano u nich 60% spadek w koncentracji przeciwciał anty-toksyna(2). Jako bezpośrednie odczucia fizjologiczne sportowców wymieniane są: parcie na mocz, wzdęcia, odbijanie i problemy żołądkowe, czyli symptomy niespecyficzne, praktycznie nigdy nie kojarzone przez atletów, ze wzrostem zatrucia organizmu toksynami bakteryjnymi, częściej natomiast z przemęczeniem organizmu lub wpływem około treningowego żywienia.
ODPOWIEDŹ IMMUNOLOGICZNA MOŻE BYĆ MODULOWANA PRZEZ CZYNNIKI ŻYWIENIOWE.
Doświadczenia na zwierzętach(3,4), którym podawano białka osocza wykazały około 40% obniżenie poziomu mocznika krążącego w osoczu krwi (wzrost efektywności wykorzystania białka i/lub redukcja katabolizmu aminokwasów) znacząco zwiększone było również dzienne przyjmowanie ilości pożywienia i poprawioną o 19% wydajność adaptacji składników pożywienia. Wzrost dostępności aminokwasów połączony był ze zwiększonymi aż o 23% średnimi dziennymi przyrostami masy ciała. Skuteczność progresu w suchej masie ciała wzrosła o 16%.
Inne badania pokazują natomiast, iż przyjmowanie sproszkowanej plazmy(5) skutkowało pozytywnymi zmiany struktury nabłonka jelitowego (zwiększenie wysokości kosmków, zmniejszenie ich biernej przepuszczalności) i wynikającą z tego poprawę jego funkcjonowania (zwiększone wchłanianie składników pokarmowych).
GOLD BEEF-PRO™ PLASMA może stanowić realną nadzieję dla intensywnie trenujących osób, czy tych poddawanych chronicznemu stresowi.
Biorąc pod uwagę całość przytoczonych badań, oczywistym wydaje się, iż suplementacja GOLD BEEF-PRO™ PLASMA:
może mieć ogromny potencjał dla osób poddawanych skrajnie wyczerpującym treningom fizycznym,
w sposób istotny przyczynia się do obniżania stanu zapalnego i niwelowania dysfunkcji bariery jelitowej,
poprawiać działanie układu immunologicznego i nasila przy tym wchłanianie składników odżywczych,
stanowić istotny przyczynek do przyspieszenia tempa i wydajności powysiłkowej regeneracji, skracając czas zaburzenia homeostazy organizmu i poziomu endotoksemii ustroju osób intensywnie aktywnych fizycznie.
UNIKATOWY PROFIL AMINOKWASOWY TO TYLKO „WISIENKA NA TORCIE”.
Ponadto GOLD BEEF-PRO™ PLASMA spełnia najwyższe standardy przewidziane dla produktów wysokobiałkowych podawanych w formie tabletek:
bardzo duża dawka (aż 1750 mg) wysoko przyswajalnego białka w jednej tabletce Mega Tabs®,
zawiera pełen profil aminokwasów proteogennych z istotnym udziałem aminokwasów egzogennych (EAA), w tym o rozgałęzionych łańcuchach bocznych (BCAA), wykazujących się silnym działaniem anabolicznym i antykatabolicznym,
dawkowanie zostało dostosowane do wagi ciała,
nie zawiera laktozy, więc z sukcesem może być stosowany przez osoby cierpiące na obniżenie jakości życia spowodowane alergią na ten składnik pokarmowy bądź na białka mleka,
charakteryzuje się śladową zawartością węglowodanów (poniżej 0,5 g) i tłuszczu (poniżej 0,5 g) w przeliczeniu na sugerowaną porcję,
Dodatkowo GOLD BEEF-PRO™ PLASMA zawiera szczególnie wysokie stężenia tak istotnych dla wysiłku sportowego aminokwasów, jak:
L-arginina (Arg) - zawartość 3-krotnie wyższa, niż w białkach serwatkowych.
Pomimo, iż L-arginina jest aminokwasem względnie egzogennym, to jej wewnętrzna biosynteza nie jest w stanie zrównoważyć niewystarczającej jej podaży wraz z pożywieniem w stanach zwiększonego zapotrzebowania(6,7), takich jak wzmożony wysiłek fizyczny czy wyniszczenie organizmu spowodowane chorobą bądź wypadkiem.
Z całą pewnością udowodniono dotychczas, że L-arginina: zwiększa syntezę czynników wzrostowych (poliamin) uczestniczących we wzroście tkanek oraz, jak udowadniają badania kliniczne, promuje w organizmie syntezę białek. Wraz z glicyną i L-metioniną bierze również udział w syntezie kreatyny. W literaturze naukowej znajdujemy tak samo doniesienia o wpływie Arg na zwiększenie wydzielanie hormonu wzrostu (badania kliniczne na zdrowych mężczyznach(8).
glicyna - zawartość ok. 13-krotnie wyższa, niż w białkach serwatkowych.
Badania na ludziach(9) udowadniają, iż zwiększone spożycie glicyny przyczynia się redukcji zmęczenia i subiektywnej poprawy jakości snu.
L-tyrozyna - zawartość ok. 1,5-krotnie wyższa, niż w białkach serwatkowych.
Dwa badania(10,11) przeprowadzone na ludziach udowadniają, iż suplementacja L-tyrozyny jest powiązana ze znaczną poprawą nastroju i funkcji kognitywnych, szczególnie w okresie działania czynników stresowych. Ekstrapolując te wyniki na osoby aktywne fizycznie można wnioskować poprawę skupienia w trakcie wzmożonego wysiłku, co bezsprzecznie będzie się przekładało na efektywność treningu.
L- seryna - zawartość wyższa, niż w białkach serwatkowych.
Bierze udział w redukcji dysfunkcji układu immunologicznego wynikających z chronicznego zmęczenia(12), co może mieć istotne znaczenie dla osób poddawanych stałemu obciążeniu fizycznemu o dużej intensywności, które w konsekwencji może prowadzić do przetrenowania i wszystkich konsekwencji wynikających z tego faktu.
L-tryptofan - zawartość wyższa, niż w białkach serwatkowych.
Badania przeprowadzone na sportowcach w 2010 roku(13) udowadniają, iż suplementacja L-tryptofanem może zwiększać wytrzymałość fizyczną w trakcie wysiłków aerobowych z ponad maksymalnymi „atakami” beztlenowymi.
L-histydyna - zawartość wyższa, niż w białkach serwatkowych.
Wraz z beta-alaniną tworzy w organizmie karnozynę, która jest powszechnie znaną substancja aktywną przyczyniającą się do zwiększania wytrzymałości mięśniowej. Ma tym samym ogromny wpływ na jakość i efektywność treningu, zwłaszcza w jego intensywnych zakresach.
L-fenyloalanina - zawartość wyższa, niż w białkach serwatkowych.
W organizmie może być przekształcana do tyrozyny. Tym samym staje się prekursorem do syntezy neuroprzekaźników takich jak dopamina. Podawanie tyrozyny zwiększa poziom katecholamin obecnych w krążeniu i centralnym układzie nerwowym, przyczyniając się tym samym do poprawy efektywności wysiłku fizycznego.