Basia Basia Tahini naturalne 210g
Bezpłatna wysyłka przy zamówieniach powyżej 250 zł
Dobierzemy produkty zgodnie z Twoimi potrzebami!
W naszym sklepie jest ponad 15 000 produktów
Informacja żywieniowa
Basia Basia Tahini naturalne 185g
Wartość energetyczna 2764 kJ / 668 kcal % RWS*
Białko | 27 g |
---|---|
Węglowodany | 5 g |
- w tym: cukry | 0 g |
Tłuszcz | 60 g |
- w tym: kwasy tłuszcowe nasycone | 5 g |
Sól | 0 g |
Składniki: 100% sezam.
* RWS - referencyjne wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Tahini - pasta sezamowa
Tahini naturalne Basia Basia to zmielone ziarna sezamu bez żadnych dodatków. Tahini nazywane jest pastą sezamową, lub masłem sezamowym. Jest świetnym, naturalnym, bogatym w składniki odżywcze dodatkiem do wielu potraw.
Zalety suplementu Tahini
- niski stopień przetworzenia
- wysoka gęstość odżywcza
- bogactwo kwasów tłuszczowych
- wysoka zawartość białka
- wysoka zawartość wapnia
- produkt od lokalnego producenta
Jak działa Tahini Basia Basia
Tahini to zmielone ziarna sezamu. Sezam to roślina znana od wieków, jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jest rośliną oleistą występującą głównie w Afryce i Azji. Tłuszcz sezamowy jest bardzo ceniony, a jego zawartość w ziarnach sięga 54 procent. Do tego w sezamie znajdziemy aż 20 procent białka, węglowodany, błonnik, wodę i popiół. Sezam jest bardzo bogaty w mikroelementy. Znajdziemy w nim bardzo duże ilości potasu (851 miligramów), magnezu (579 miligramów), fosforu (647 miligramów), wapnia (415 miligramów) czy sodu (122 miligramy). Sezam zawiera bardzo dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych (NNKT), w tym aż 46% kwasu linolenowego i prawie 39% kwasu oleinowego. Należy jednak pamiętać, że stosunek Omega 3 do Omega 6 powinien w naszej diecie wynosić 1:4-6, niestety w przypadku sezamu Omegi 6 mamy ok. 60 razy więcej niż Omegi 3. W związku z powyższym sezam jemy z umiarem, lub suplementujemy się Omegą 3, na przykład z Oleju z Kryla, czy bardziej popularną i tańszą opcją jak Omega 3 Sport Edition
Jeżeli chodzi o białko, to sezam okazuje się mieć w swoim składzie praktycznie pełny aminogram, dlatego jest ceniony przez wegan i wegetarian. Znajdziemy w nim między innymi wszystkie 10 aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm sam nie jest w stanie zsyntetyzować i muszą być dostarczone z pożywieniem, lub suplementacją. Te aminokwasy to: arginina, fenyloalanina, histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan i walina.
Należy podkreślić, iż firma Basia Basia używa w swoich produktach jedynie naturalnych składników.
Tahini możemy spożywać jako dodatek do potraw, smarowidło do pieczywa, czy omletów, dodatek do lodów, czy dipów. Może też być składnikiem chałwy, kulek mocy, gomashio, czy humusu.
Dla kogo dedykowany jest Tahini
Tahini oczywiście może jeść każdy. W związku z wysoką kalorycznością może być fajnym uzupełnieniem diety dla osób pragnących nabrać masy mięśniowej. Z kolei bardzo wysoka zawartość tłuszczów, niska węglowodanów strawnych i wysoka mineralizacja, sprawiają, że jest ciekawym uzupełnieniem diety wysokotłuszczowej, ketogenicznej, wegańskiej i paleo.