Targroch Erytrytol 1000g
OS409
34,88 zł
Dostawa w ciągu 3-5 dni
Darmowa dostawa
Bezpłatna wysyłka przy zamówieniach powyżej 250 zł
Gwarancja zadowolenia
Dobierzemy produkty zgodnie z Twoimi potrzebami!
Największa oferta w Polsce
W naszym sklepie jest ponad 15 000 produktów
Informacja żywieniowa
Targroch Erytrytol 1000g
Masa netto opakowania: 1000 g
Wartości odżywcze 0 kJ / 0 kcal % RWS*
Białko | 0 g | |
---|---|---|
Węglowodany | 100 g | |
- w tym: cukry | 0 g | |
- w tym: poliole | 100 g | |
Tłuszcz | 0 g | |
- w tym: kwasy tłuszcowe nasycone | 0 g | |
Błonnik | 0 g | |
Sól | 0 g |
Składniki: Erytrytol 100%
* RWS - referencyjne wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Erytrytol - naturalny zamiennik cukru
Erytrytol zwany także erytrolem, czy z języka angielskiego erythritolem to naturalny zamiennik cukru pozyskiwany poprzez fermentację glukozy za pomocą drożdży. W naturze występuje w wielu owocach, wodorostach, porostach i czerwonym winie.
Zalety suplementu Erytrytol
- zerowa kaloryczność
- indeks glikemiczny wynoszący 0
- brak stymulacji insuliny
- smak identyczny z cukrem
- naturalne pochodzenie
- uelastycznia tętnice
- działa ochronnie na śródbłonek naczyń krwionośnych
Jak działa Erytrytol
Produkt polskiej firmy Targroch oparty na surowcu pochodzącym z Chin. Targroch to firma specjalizująca się w produkcji i sprzedaży naturalnych produktów, takich jak ziarna, zboża, bakalie, czy właśnie słodziki.
Erytrytol to alkohol wielowodorotlenowy z grupy cukroli. Jego oznaczenie spożywcze to E968. Erytrytol jest fantastycznym zamiennikiem cukru, ma identyczny smak i wygląd. Ma zerową wartość energetyczną ponieważ nie jest w ogóle trawiony w organizmie człowieka, po prostu przechodzi przez cały układ trawienny i praktycznie w całości wydalany jest z moczem pozostawiając po osobie tylko słodki, identyczny z cukrem smak. Raptem 10% erytrytolu pozostaje w naszym organizmie, w jelicie grubym. Wielką zaletą erytrytolu jest zerowy indeks glikemiczny i bardzo niski indeks insulinowy. Te parametry sprawiają, że jest idealny dla osób z upośledzoną gospodarką cukrową, a więc cukrzyków, czy mających problemy z hipoglikemią, czy hiperglikemią. Erytrytol nie poddaje się fermentacji w jamie ustnej, dlatego nie powoduje próchnicy tak, jak cukier.
Erytrytol może być poddawany obróbce termicznej, dlatego może być wykorzystywany do gotowania, pieczenia, do wszelkich wypieków, czy ciast. Moze być także mrożony, toteż nadaje się jak najbardziej jako dodatek na przykład do lodów.
Erytrol jak każdy związek z grupy polioli wykazuje działanie przeczyszczające, toteż an początku stosowania należy podchodzić ostrożnie z ilością spożywanej substancji. Z czasem nasz układ trawienny przyzwyczaja się do niego i tolerancja wzrasta.
Przechowujemy go suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, ponieważ może łapać wilgoć, co powoduje powstawanie większych bryłek, co z kolei utrudnia dozowanie za pomocą łyżeczki, gdyż substancja po zawilgotnieniu zatraca naturalną sypkość.
Dla kogo dedykowany jest Erytrytol
Erytrytol nadaje się jako zamiennik cukru dla każdej osoby. Jest świtnym uzupełnieniem diety niskokalorycznej, czy bezcukrowej. Szczególnie zalecany jest dla osób z problemami z gospodarką cukrową.