Vivio Nasiona Chia 250g
Bezpłatna wysyłka przy zamówieniach powyżej 250 zł
Dobierzemy produkty zgodnie z Twoimi potrzebami!
W naszym sklepie jest ponad 15 000 produktów
OPIS
Nasiona chia, to nasiona rośliny o nazwie szałwia hiszpańska. Są niskokaloryczne i odżywcze – to ich ogromna zaleta. Słowo „chia”, znaczy tyle co „siła”… Nasiona chia są bogate w duże ilości naturalnych kwasów Omega 3, takich jak kwas alfa-linolenowy,który stanowi konieczny składnik diety, ponieważ organizm sam go nie produkuje. Nasiona chia są również źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B.
Nasiona chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie, co w efekcie skutkuje, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, zapewnieniem długotrwałego uczucia sytości. Nasiona szałwi hiszpańskiej są najcenniejszym źródłem błonnika, zaraz za otrębami pszennymi. Ponadto nasiona chia są bogate w wartościowe białko i z tego powodu ich wartość szczególnie doceniają wegetarianie. Stanowią skarbnicę wapnia i fosforu.
SKŁAD / WARTOŚCI ODŻYWCZE
Składniki: Nasiona Chia (Salvia hispanica L.)
Spożycie nasion szałwii hiszpańskiej powinno wynosić nie więcej niż 15g dziennie.
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
STOSOWANIE
Nasiona chia można spożywać przyrządzone na wiele sposobów.
Można je dodawać między innymi do:
- Koktajli,
- Puddingów,
- Sałatek, naleśników, omletów, kasz,
- Musli, płatków, owsianki,
- Zmielone można dodawać do wypieku chleba, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej,
- Ze zmielonych nasion można przyrządzić budyń,
- Jeść, jako przekąskę lub posypywać kanapki,
- Rozdrobnić i w postaci sproszkowanego ziarna używać jako zagęszczacza do zup i sosów,
- Można jej dodawać do dżemów, owsianek, jogurtów, sałatek i innych przetworów na ciepło lub zimno.
INFORMACJE DODATKOWE
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.