Vivio Pestki Dyni łuskane 1000g
  • -5,00 zł

Vivio Pestki Dyni łuskane 1000g

OS1322
30,36 zł
25,36 zł Zniżka 5,00 zł
Dostawa do 24 h
Ilość
Dodaj do ulubionych

  Darmowa dostawa

Bezpłatna wysyłka przy zamówieniach powyżej 250 zł

  Gwarancja zadowolenia

Dobierzemy produkty zgodnie z Twoimi potrzebami!

  Największa oferta w Polsce

W naszym sklepie jest ponad 15 000 produktów

Vivio Pestki Dyni łuskane 1000g

Łuskane Pestki Dyni od firmy VIVIO to gwarancja najwyższej jakości i pochodzenia produktu z ekologicznych rejonów. Pestki Dyni są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zaliczane są jednego z najbogatszych źródeł magnezu i cynku. Pestki dyni są również  bogate w fosfor, niacynę (witaminę B3), witaminę E, fitosterole oraz lecytynę.

Dlaczego warto jeść pestki dyni?

są źródłem zdrowych i wartościowych tłuszczów oraz białka

przyczyniają się do zwiększenia wytwarzania tzw. hormonu szczęścia

zawierają duże ilości: żelaza, potasu, magnezu, manganu, miedzi, cynku i fosforu.

zawierają witaminy: A, C, K, E, luteinę oraz witaminy z grupy B.

zawierają dużą ilość błonnika 

Pestki Dyni - Właściwości

Dynia to warzywo, które jest bogate w całą gamę cennych składników żywieniowych. Na świecie występuje ponad 700 gatunków dyni. Najbardziej wartościowym pod względem zawartych mikroskładników ze wszystkich części dyni są jej pestki. Bardzo dużo znajduje się ich w miąższu odmiany żółto-pomarańczowej dyni, która jest najbardziej popularna w Polsce. Pestki dyni są wartościowym źródłem naturalnych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. 

Olej zawarty w pestkach dyni jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitosterole. Substancje te mogą koordynować prawidłowy stan surowicy krwi oraz mogą przyczyniać się do poprawy sprawności seksualnej u mężczyzn. Okazuje się, że pestki dyni mogą być świetną i znacznie bardziej korzystną dla naszego organizmu alternatywą dla czekolady. Podobnie jak czekolada, przyczyniają się do zwiększenia wytwarzania serotoniny (tzw. hormonu szczęścia). Jest to możliwe dzięki dużej zawartości tryptofanu, czyli aminokwasu, który jest pewnego rodzaju prekursorem serotoniny. 

Pestki dyni są bogatym źródłem magnezu, który znakomicie może wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego. W stanach niedoboru magnezu mogą pojawiać się dolegliwości takie, jak bóle głowy, migreny a nawet stany lękowe czy depresyjne. Drugim mikroskładnikiem zawartym w pestkach dyni, który znacznie przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu nerwowego jest potas, który jest również doskonałym i niezwykle istotnym dla naszego organizmu nośnikiem składników odżywczych przyczyniającym się do pozbywania się zbędnych produktów przemiany materii z organizmu.

Pestki dyni zawierają ponadto kwas linolowy (zaliczany do egzogennych kwasów tłuszczowych) oraz witaminy: B1, B2, A, E, C, D, K. Niedobór wyżej wymienionych witamin może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych takich, jak zaburzenia układu nerwowego lub pokarmowego, znaczne pogorszenie stanu samopoczucia czy dolegliwości układu krążenia. 

Pestki dyni zawierają również dość dużą ilość błonnika, który jest substancją nieulegającą trawieniu przez przewód pokarmowy człowieka. Błonnik przyczyniającą się do znacznej poprawy jego funkcjonowania. Łuskane pestki dyni od firmy VIVIO to najwyższej jakości produkt, który może być genialnym dodatkiem do wielu dań, zdecydowanie uatrakcyjniając ich walory smakowe, a przede wszystkim odżywcze. Pestki dyni mogą być spożywane jako samodzielna przekąska dostarczająca naszemu organizmowi wartościowego źródła tłuszczu oraz białka. Taka przekąska będzie dla naszego organizmu również bogatym źródłem makro i mikroskładników.

Jak jeść pestki dyni?

Najpopularniejszym sposobem na spożywanie pestek dyni jest jedzenie ich na surowo. Można je również podprażyć (10-15 min w temperaturze około 100 stopni Celsjusza). Nie należy prażyć pestek dyni dłużej niż 20 minut, żeby nie stracić wartości w nich zawartych.

Porcja: 100g 

Porcji w opakowaniu: 10 

Opakowanie: 1000g 

Składniki: 100% pestki dyni.

Wartość odżywcza w 100g **RWS%

Wartość energetyczna 2369 kJ / 572 kcal 28%

Tłuszcz 45,8 g 65%

w tym nasycone kwasy tłuszczowe 8,5 g 42,5%

Węglowodany 12,7 g 5%

w tym cukry 1,1 g 1,2%

Białko 24,5 g 49%

Sól 0,4 g 7%

** - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

* - Składniki, gramatura oraz wartości odżywcze mogą się nieznacznie różnić w zależności od wariantu smakowego i partii produktu.

Stosować według indywidualnego zapotrzebowania. 

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji. 

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w miejscu suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach. 

OS1322

Specyficzne kody

EAN13
5902115101946

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Dostępność: 1 Dostępny
  • Idealna alternatywa dla klasycznej odżywki białkowej;
  • 97% pasteryzowanego białka jaj kurzych;
  • 3% pasteryzowanego żółta jaj kurzych;
  • Pochodzi od kur z hodowli prowadzonych wg restrykcyjnych zasad Unii Europejskiej;
  • 10 g białka w 100 g;
  • Bogate w aminokwasy egzogenne;
  • Idealne do spożycia po treningu;
  • Najwyższa zdatność ubijania;
  • Łatwe użycie bez zbędnych skorupek;
  • Jedna butelka odpowiada 33 jajom;
  • Tylko 55 gr za białko z jednego jajka.