Olimp Fire Start Energy Gel + BCAA Stick 36 g
Bezpłatna wysyłka przy zamówieniach powyżej 250 zł
Dobierzemy produkty zgodnie z Twoimi potrzebami!
W naszym sklepie jest ponad 15 000 produktów
Informacja żywieniowa
Olimp Fire Start Energy Gel + BCAA
Smak: Dowolny
Jedna porcja: 36 g
Ilość porcji w opakowaniu: 1 porcja
Wartość energetyczna 385 kJ / 92 kcal % RWS*
Białko | 0,9 g | |
---|---|---|
Węglowodany | 22 g | |
- w tym: cukry | 10 g | |
Tłuszcz | 0,5 g | |
- w tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g | |
Sól | 0,25 g | |
Tiamina (wit. B1) | 0,17 mg | 15%* |
Potas | 75 mg | |
Magnez | 57 mg | 15%* |
Sód | 100 g | |
Aminokwasy rozgałęzione BCAA | 1 000 g | |
- w tym: L-leucyna | 500 mg | |
L-walina | 250 mg | |
L-izoleucyna | 250 mg |
Wartość energetyczna 1540 kJ / 368 kcal % RWS*
Białko | 3,6 g | |
---|---|---|
Węglowodany | 88 g | |
- w tym: cukry | 40 g | |
Tłuszcz | 0,5 g | |
- w tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g | |
Sól | 1 g | |
Tiamina (wit. B1) | 0,66 mg | 60%* |
Potas | 300 mg | |
Magnez | 288 mg | 60%* |
Sód | 400 g | |
Aminokwasy rozgałęzione BCAA | 4 000 g | |
- w tym: L-leucyna | 2 000 mg | |
L-walina | 1 000 mg | |
L-izoleucyna | 1 000 mg |
Składniki: 41% maltodekstryny, woda, 20,5% fruktoza, aminokwasy BCAA (1,4% L-leucyna, 0,7% L-walina, 0,7% L-izoleucyna), chlorek sodu – sód, chlorek potasu – potas, regulator kwasowości – kwas cytrynowy; sole magnezowe kwasu cytrynowego – magnez, aromaty, emulgator lecytyny (z soi), substancja konserwująca – kwas sorbowy; chlorowodorek tiaminy – tiamina (wit. B1).
* RWS - referencyjne wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
FIRE START ENERGY GEL + BCAA - czym jest i do czego służy?
Opracowując koncepcję stworzenia żeli energetycznych nasi specjaliści przebadali sportowców, by uzyskać odpowiedzi na podstawowe kwestie - jakie kryteria powinien spełnić produkt, który z jednej strony ma umożliwić osiągnięcie wymarzonego rezultatu a z drugiej strony jest jedyną przekąską w czasie długotrwałego wysiłku fizycznego.
FIRE START ENERGY GEL + BCAA jest efektem prac nad zaspokojeniem tych oczekiwań!
Konsystencja – kluczowa z punktu widzenia sportowca wykonującego ciężki wysiłek fizyczny. Zadbaliśmy o to, by nasze żele były możliwie najłatwiejsze do przełknięcia i nie osadzały się w jamie ustnej skutkując poczuciem nieprzyjemnej lepkości. Efekt? Już kilka sekund po przełknięciu Fire Start w Twoich ustach nie będzie po nim żadnego śladu!
Smak – mając pewność, że spożycie żelu w trakcie długotrwałego wysiłku jest bezpieczne i pożądane, a w niektórych przypadkach niezbędne, dołożyliśmy wszelkich starań, by jego smak był możliwie jak najlepszy. Świetnie zdajemy sobie sprawę, że długa aktywność fizyczna i utrzymujący się stan zmęczenia to okoliczności, w których zjedzenie czegoś smacznego nabiera specjalnego wymiaru nagrody. Efekt który uzyskaliśmy sprawi, że z wytęsknieniem będziesz czekał na moment w którym przewidziałeś spożycie żelu. Gwarantujemy – będzie to dla Ciebie prawdziwa przyjemność!
Dodatki – podstawowym zadaniem żelu jest dostarczenie energii w trakcie wysiłku. Po opracowaniu najlepszej formuły realizującej ten cel, zadaliśmy sobie pytanie jakiego dodatkowego wsparcia moglibyśmy jeszcze udzielić. Postawiliśmy na dwa składniki odpowiadające na najbardziej kluczowe potrzeby. Jednym z tych produktów jest żel z BCAA.
BCAA – aminokwasy rozgałęzione najwyższej, farmaceutycznej jakości zabezpieczą Twoje mięśnie przed katabolizmem i przyczynią się do skuteczniejszej regeneracji oraz do optymalizacji wykorzystania zasobów glikogenu mięśniowego poprzez zabezpieczenie przed jego przedwczesnym wykorzystaniem
WĘGLOWODANY:
Organizm w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego potrzebuje doskonale przyswajalnej energii, aby mógł pracować ze 100% wydajnością i być w stanie sprostać dużym obciążeniom treningowym. Źródłem tej energii są przede wszystkim węglowodany, a konkretnie glukoza, która magazynowana jest w formie glikogenu mięśniowego i wykorzystywana przy intensywnych wysiłkach trwających kilkadziesiąt minut lub glikogenu wątrobowego, który uwalnia ją, gdy wysiłek o umiarkowanej intensywności jest długotrwały. Aby utrzymać optymalną wydajność treningową podczas długotrwałego wysiłku o niskiej lub umiarkowanej intensywności, należy uzupełniać ubytek węglowodanów zużywanych w procesach biochemicznych (utlenianie) jako paliwo energetyczne. Żele sportowe są doskonałym źródłem takiej energii.
Uzupełnienie niedoborów węglowodanów w organizmie jest ściśle skorelowane z szybkością ich wchłaniania w jelitach. Stąd znaczenie ma odpowiedni stosunek zawartych w żelu maltodekstryn i fruktozy. Jak pokazują badania, szybkość utleniania węglowodanów w jelitach przy długotrwałym wysiłku wynosi 90g/min. Aby nie doszło do nadmiernego wysycenia jelitowych transporterów węglowodanowych, a co za tym idzie do nagromadzenia się węglowodanów w jelitach, co niewątpliwie obniży szybkość przyswajania ich przez organizm i spowoduje późniejsze „problemy żołądkowe”, stosuje się odpowiednią proporcję w podaży maltodekstryn do fruktozy, który wynosi 2:1. Dzięki temu oba rodzaje węglowodanów, wykorzystujących różne transportery jelitowe mogą być wchłaniane w tym samym czasie , zapewniając optymalne uzupełnienie energii podczas wysiłku. Dodatek fruktozy do glukozy wpływa również na prędkość opróżniania żołądka podczas wysiłku, a to powoduje szybsze dostarczenie wody (nawodnienie), mniejsze problemy trawienne i w konsekwencji lepsze wyniki osiągane podczas treningu czy zawodów. Optymalny stosunek maltodekstryn/fruktoza wynoszący 2:1, wpływając na szybkość absorbcji węglowodanów, powoduje zwiększenie możliwości odtwarzania energetycznych stanów magazynowych, co ma niebagatelne znaczenie podczas kolejnych, następujących po sobie wysiłków.
Jedna porcja żelu, czyli 23 g węglowodanów, pochodzących zarówno od glukozy jak i fruktozy, stanowi doskonałe, skoncentrowane źródło energii dla osób aktywnych fizycznie w trakcie przedłużających się wysiłków.
BCAA (Branched-Chain Amino Acids) to aminokwasy rozgałęzione należące do grupy egzogennych, które muszą być dostarczane z zewnątrz wraz z pożywieniem lub suplementacją. Wśród przedstawicieli tej grupy wymienić należy: L-leucynę, L-izoleucynę, L-walinę. Rolą BCAA jest przede wszystkim eliminowanie zmęczenia treningowego, poprzez obniżenie ilości tryptofanu w krwi, co prowadzi do spadku stężenia serotoniny (odpowiedzialnej za uczucie senności i zmęczenia) w mózgu, redukowanie tkanki tłuszczowej i pomoc w budowie masy mięśniowej. Również bardzo istotna jest funkcja antykataboliczna aminokwasów rozgałęzionych, polegająca na hamowaniu wszystkich procesów , które degradują białka mięśniowe w organizmie. Aminokwasy rozgałęzione w cyklu glukozowo-alaninowym uczestniczą w tworzeniu L-alaniny, która w trakcie wysiłku przekształcana jest w glukozę w procesie glukoneogenezy w wątrobie i transportowana do mięśni jako paliwo energetyczne.
MAGNEZ warunkuje dostarczanie energii do mięśni (ma znaczny udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych), zapobiega bolesnym skurczom, ma wpływ na rozwój masy mięśniowej.
SÓD reguluje gospodarkę wodną, umożliwia prawidłowe przesyłanie impulsów nerwowych, umożliwia transport zarówno białek, jak i węglowodanów do wszystkich tkanek ciała, bierze udział w utrzymywaniu właściwej regulacji kwasowo-zasadowej.
POTAS zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, bierze udział w generowaniu impulsów nerwowych (niedobór negatywnie wpływa na kurczliwość mięśnia sercowego oraz osłabienie czynności mięśni szkieletowych i gładkich), zapobiega tworzeniu obrzęków.